Priručnik IOP – Individualni Obrazovni Plan

IOP je skraćenica od naziva dokumenta – Individualni Obrazovni Plan

Obrazovanje svakog deteta/učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom po IOPu je jedinstveno,
specifično i unikatno. Priručnik nudi odgovore na najčešća zajednička pitanja svim roditeljima i dileme sa
kojima se susreću kada se pokrene pitanje obrazovanja po IOPu.

Priručnik je pisan da bude razumljiv i jasan, prvenstveno roditeljima dece/učenika sa smetnjama u
razvoju i invaliditetom, koja bi trebalo da se obrazuju po IOPu ili se već obrazuju uz ovaj vid dodatne
podrške. Nadamo se da će sadržaj priručnika koristiti svima koji su u dodiru sa obrazovanjem
dece/učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom po IOPu.

Sadržaj priručnika je utemeljen na pravnoj regulativi u sistemu obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije
kao i na situacijama u praksi koje se javljaju kao posledica sprovođenja Zakona o sistemu obrazovanja i
vaspitanja u obrazovanju dece/učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u redovnom vrtiću ili
školi.

 

SADRŽAJ
 • Šta je IOP?
 • Kada je neophodno da se moje dete obrazuje po IOPu?
 • Šta prethodi izradi prvog IOPa i koliko dugo bi taj period trebalo da traje?
 • Koliko vrsta IOPa postoji i koje su razlike?
 • IOP1
 • IOP2
 • IOP3
 • Kako se ocenjuje rad učenika koji se obrazuje po IOPu?
 • Kako učenik koji je sticao obrazovanje po IOPu, polaže završni ispit u osnovnoj ili srednjoj školi?
 • Ko piše IOP i koja je moja uloga kao roditelja u tom procesu?
 • Zašto da potpišem saglasnost da se za moje dete uradi IOP?
 • Hoće li moje dete biti „obeleženo“ ako se sa njim radi po IOPu?
 • Ako se za moje dete predlaže IOP, a ja to odbijem, ima li posledica?
 • Kome da se obratim ako nisam zadovoljan/a kako se radi
 • po IOPu sa mojim detetom?
 • Reč autora
 • Izvor
PORUČITE

Priručnik možete naručiti e-mailom uprkossmetnji@gmail.com .

Donaciju za Danijelin rad na priručniku i troškove distribucije od 350.00 RSD po primerku priručnika možete uplatiti prema instrukcijama koje se nalaze na Web Sajtu, na stranici
https://uprkossmetnji.com/donacije/
Po uplati donacije, priručnik Vam šaljemo brzom poštom na adresu.
Ukoliko želite, iznos od 350.00 RSD za priručnik, možete platiti pouzećem – molimo da to naglasite u mailu.
Potrebno je da pošaljete sledeće podatke:
ime i prezime, tačnu adresu stanovanja, poštanski broj, mesto, kontakt telefon.

Troškovi dostave nisu uračunati u cenu prirucnika.

PODRŠKA
Biće nam drago da postanete donator Danijelinog daljeg rada – UPRKOS smetnji, na ovakvim i sličnim poduhvatima, u korist populacije kojom se bavi i kojoj i sama pripada. Ukoliko želite, svoju donaciju, u iznosu koji želite, možete uplatiti na stranici https://uprkossmetnji.com/donacije/
prirucnik-ugao-roditelja-planiranje-realiyacija
sadrzaj-prirucnika
kako-je-nastao-prirucnik
sta-je-iop
vrste-iop
sadrzaj-iop
saaglasnost-iop
iop-irk
iop-rec-autora
iop-izvor
odbrana magistarskog rada 007

Poštovana Danijela,

Priručnik je sjajan. Daje odgovore na sva pitanja koje roditelji postavljaju u praksi. Nama će svakako služiti kao podrška i podsetnik u radu. Ova tema je uvek aktuelna, osetljiva i kao proces dugotrajna. Moram Vam reći da je na mene najveći utisak ostavio Reč autora. Toliko otvoreno, iskreno i sa velikom dozom empatije.

Hvala Vam na divnim i korisnim priručnicima.

Veliki pozdrav!

Ana Lukić direktorka OŠ “Majka Jugovića”, Zemun

Pre par meseci dobila sam Priručnik “Ugao roditelja: Planiranje i ralizacija IOP-a”.

Pre svega zahvalna sam Daci što je jedan primerak odvojila za mene. Priručnik je sjajan! Veoma jasno postupno po koracima objašnjava postupak rada po IOP-u kao i samu suštinu individualizacije i prilagođavanja nastave. Roditelji i nastavnici sada na jednom mestu mogu pronaći odgovore na sva pitanja u vezi sa dilemom oko IOP-a. Kada nemamo dovoljno informacija o nečemu, najčešće imamo otpor i strah od nepoznatog. Pored važnih informacija, pitanja i odgovora, u priručniku postoje i jasne smernice zakonskih regulativa. Zato od srca preporučujem ovaj Priručnik kako roditeljima, tako i nastavnicima.

Zorica Šćekić, majka dece sa invaliditetom i profesor u srednjoj školi

Danijela Vuković, magistar  pedagogije uspela je da na tridesetak stranica priručnika ” Ugao roditelja: Planiranje i realizacija IOPa” informiše i pomogne roditeljima da na pravi način sagledaju značaj, mogućnosti i procedure u izradi IOPa. Ovaj priručnik na jasan, pregledan, zanimljiv i podsticajan način daje mogućnost svakom roditelju da se upozna sa svim zakonskim i podzakonskim aktima koji se odnose na obrazovanje dece/učenika kod kojih postoji potreba za  Individualnim obrazovnim planom. Priručnik je koncipiran po poglavljima koja su ustvari pitanja koja se nameću svakom roditelju koji razmišlja ili mu se predlaže izrda IOPa za njegovo dete. Danijela jasno i precizno prolazi kroz sve korake, od informisanosti preko planiranja do realizacije IOPa. U svakom delu kroz rubriku “Važno je da znate” ističe posebno važne informacije koje treba da ima na umu svaki roditelj. 

Retki su priručnici za roditelje koji nisu puka teorija i koji sadrže odgovore na pitanja sa kojima se svakodnevno susreću oni čije dete treba da dobije dodatnu obrazovnu podršku.

Preporučujem direktorima škola da ovaj Priručnik, koji je koristan i stručnim saradnicima i nastavnicima koriste za rad sa roditeljima. Šteta je što je izdat u malom tiražu i trebalo bi pronaći način da se štampa u većem broju i da ga dobije svaka škola u Srbiji.

Hvala Danijela!

Biljana Radosavljević, diplomirani pedagog 

Poštovana Danijela,

Sada, kada sam priručnik detaljno izučila i razmenila utiske sa koleginicom, želim da Vam prenesem samo reči hvale i zahvalnosti. Priručnik je razumljiv, jasan, obiluje informacijama, a ipak se lako čita, te kao takav čini se izuzetno korisnim za roditelje. Međutim, naš je utisak da će jednako koristiti svima koji rade u prosveti i učestvuju u procesu pružanja dodatne podrške učenicima. Čini nam se, na osnovu naših razmena sa pojedinim praktičarima, da oni sami nisu dovoljno upoznati sa zakonskom regulativom, procedurama, potrebnim obrascima i načinom njihovog popunjavanja, pravima i obavezama roditelja i slično, zbog čega se javljaju brojne teškoće u praksi, a jedna od njih je i otežana saradnja sa roditeljima. Smatramo da ovaj priručnik doprinosi razumevanju potrebe za donošenjem IOP-a i njegovog značaja za učenike kojima je namenjen, ali i da, osim što informiše roditelje, ujedno edukuje praktičare o ulozi roditelja u ovom segmentu vaspitno-obrazovnog rada i otvara mogućnosti za prepoznavanje roditelja kao aktivnih učesnika  i saradnika koji teže zajedničkom cilju – obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje sve dece. Svakako, za adektvatno učešće roditelja u procesu donošenja i izrade IOP-a, ali i drugim aktivnostima u okviru procesa pružanja dodatne podrške, potrebno je da roditelji budu informisani o svojim pravima i obavezama, što čini sadržaj ovog priručnika.

Srdačan pozdrav ,

Sanela i Marija (studentkinje pedagogije na master studijima)

Priručnik “Ugao roditelja: planiranje i realizacija IOPa”
Datim priručnikom pisanim za roditelje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom po IOP-u, autorka mr pedagog Danijela Vuković  vodi roditelje kroz složen i stručni proces obrazovanja njihovog deteta, čineći ga jasnijim i postupnim. 
 Značaj priručnika ogleda se u njegovoj funkciji informisanja о uključenosti i aktivnoj ulozi roditelja u važnim odlukama vezanim za obrazovanje deteta iz jednog ugla, iz drugog ugla predstavlja značajan izvor za stručne saradnike i članove Tima za pružanje dodatne podrške deci/ učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Naročito bih istakla kao efikasnim u misiji autorke, uspostavljanje podrške roditeljima i putem onlajn komunikacije koja prati sadržaj priručnika i nudi mogućnost konsultacija. 
Jovana Vanić, diplomirani pedagog

Izveštaj sa sastanka Republičke sekcije stručnih saradnika Pedagoškog društva Srbije

Sastanak Republičke sekcije stručnih saradnika održan je 06. februara 2024. godine, u 12 časova, u prostorijama Tehničke škole GSP

U drugoj tački dnevnog reda mr Danijela Vuković, pedagog u penziji, predstavila je svoj priručnik „Ugao roditelja: Planiranje i realizacija IOP-a“. U svom prezentovanju dotakla se tema šta je inkluzivno obrazovanje, kako prepoznati diskriminaciju u školi, kako se prelazi sa IOP-1 na IOP-2. Istakla je da je priručnik napisala da bi pružila pomoć roditeljima i prosvetnim radnicima koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju. Takođe, naglasila je da iako je u našem zakonskom okviru inkluzivno obrazovanje zastupljeno više od decenije, i dalje su otvorena brojna pitanja i oseća se potreba za njegovim unapređenjem u praksi.

Tokom sastanka došlo je do korisnih razmena u okviru obe teme.

Sastanku je prisustvovalo oko 30 učesnika iz različitih ustanova, kao i volonteri Pedagoškog društva Srbije.

Stupite u kontakt

Zakažite…

Adresa

11000 Beograd
Aleksandra Dubčeka 5/Ljube Didića 26

Telefon

0641102453
0643904994

Radno vreme

Ponedeljak – Petak 10h – 18h
Subota – Nedelja – ne radi

Prijavite se na obaveštenja putem Newsletter-a

Skip to content